2.1.07

Η μετάλλαξη ενός πρώην κρατικού μονοπωλίου, η προοπτική της αποκρατικοποίησης και η πρόκληση του "triple play".


Με αφορμή τη δημοσίευση του αφιερώματος για την τεχνολογική σύγκλιση πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών -που βασίζεται σε πρόσφατη σχετική έρευνα του περιοδικού The Economist με τίτλο "Telecoms Convergence" και συγγραφέα τον Tom Standage- το Thesis Team θεώρησε απολύτως απαραίτητο και χρήσιμο να παράσχει ικανά ερεθίσματα για μια πρώτη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις επιδόσεις της ευρυζωνικότητας και την προώθηση των νέων προστιθέμενης αξίας υπηρεσιών προς τον τελικό χρήστη σε συνδυασμό τόσο με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τον ΟΤΕ όσο και τις σταθερές επιλογές της διοίκησης Βουρλούμη για τη μετεξέλιξη απο ένα "κρατικό μαγαζί" σε μια επιχείρηση που λειτουργεί στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής αγοράς

[Το σύνολο της δημοσιογραφικής εργασίας φιλοξενείται στο τεύχος 35 (Ιανουάριος 2007) της σειράς "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ειδικές Εκδόσεις- ΤHE ECONOMIST", με κεντρικό τίτλο "Ολα σε ... ένα"].

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επισήμανση των επικεφαλής της Credit Suisse Securities Europe Ltd - Χρήστος Μεγάλου και Μιχάλης Κατούνας- για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ.

Τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού με σημαίνοντα συμβουλευτικό ρόλο στην υπό εξέλιξη διαδικασία σημειώνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Η σημαντικότερη εξέλιξη του 2007 έχει ήδη ανακοινωθεί με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση του OTE μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007. Η κίνηση αυτή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση των τελευταίων ετών και, λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία του Ομίλου OTE σε έξι Ευρωπαϊκές χώρες, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον Ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό χάρτη.

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε σήμερα τη μορφή της αγοράς σε 12 μήνες από τώρα, αλλά είναι σίγουρο ότι το 2007 αναμένεται πολύ ενεργό για τις Ελληνικές τηλεπικοινωνίες με στρατηγικούς, Private Equity και θεσμικούς επενδυτές να αλληλεπιδρούν στην διαμόρφωση της νέaς δομής του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.


Σε αυτό το σκηνικό που αρχίζει να διαμορφώνεται κεντρικό ρόλο θα παίξει και ο όμιλος των εταιρειών του ΟΤΕ.O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΤΕ Α.Ε κ. Παναγής Βουρλούμης δέχθηκε να απαντήσει σε δύο σχετικές με το όλο αφιέρωμα ερωτήσεις.
[Οι απαντήσεις δόθηκαν γραπτά στις 22 Δεκεμβρίου 2006]

Ερώτηση 1η: Σε ποιο βαθμό η πρόσφατη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης – διερεύνηση αγοράς για στρατηγικό εταίρο και περαιτέρω αποκρατικοποίηση αλλά και η σταθερή επιλογή της διοίκησής σας για εξορθολογισμό με όρους αγοράς των σχέσεων στο εσωτερικό του Οργανισμού και την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης συμβάλλουν στην διασφάλιση μιας αναπτυξιακής πορείας του ΟΤΕ προκειμένου να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις επιταγών των καιρών;

Η ανάγκη να αποβάλλει ο ΟΤΕ το δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς ώστε να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικός είναι ανεξάρτητη από το εάν, ποιος και πώς και σε τι ποσοστό θα είναι ο ιδιοκτήτης του και θα τον διοικεί. Επομένως ο συσχετισμός του στόχου της Διοίκησης του ΟΤΕ να εκσυγχρονίσει το καθεστώς των εργατικών σχέσεων με την επιθυμία της Κυβέρνησης να βρει στρατηγικό εταίρο στον ΟΤΕ είναι συγκυριακός. Η προσπάθεια για συναινετική τροποποίηση του κανονισμού εργασίας άρχισε με πρωτοβουλία της τωρινής Διοίκησης μόλις αυτή ανέλαβε. Τότε δεν υπήρχε σκέψη για στρατηγικό. Η προσπάθεια δεν απέδωσε. Έτσι η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει λύση εφαρμόζοντας τον Ν. 3429 που είχε ψηφιστεί τα τέλη του 2005. Η προοπτική να μπει στρατηγικός εταίρος στον ΟΤΕ επηρέασε βέβαια τον χρόνο ρύθμισης των εργασιακών γιατί αλλιώς κανένας σοβαρός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός δεν θα ενδιαφέρετο να συμμετάσχει στο κεφάλαιο και τη διοίκηση της επιχείρησης.

Ερώτηση 2η: Σε ποιο βαθμό οι εξελίξεις σχετικά με τον ρόλο και τη θέση του ΟΤΕ στην Ελληνική και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή αγορά υπηρετούν τους στόχους μιας έτσι κι αλλιώς επιθετικότερης προσπάθειας από πλευράς δημόσιας πολιτικής για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας – είτε μέσω των δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές, είτε μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων σε υποδομές, δίκτυα και ανάπτυξη υπηρεσιών – προκειμένου οι Έλληνες πολίτες να μην υφίστανται στην καθημερινή τους ζωή τις συνέπειες από το «ψηφιακό χάσμα».

Οι λειτουργούσες συνδέσεις ευρυζωνικότητας στα μέσα του 2004 ήταν περίπου 20.000. Σήμερα είναι 500.000, ενώ οι εγκατεστημένες πόρτες είναι περίπου 750.000. Το έργο αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις προσπάθειες του ΟΤΕ. Το ψηφιακό χάσμα μειώνεται ραγδαία από τον ΟΤΕ χωρίς κρατική βοήθεια και χωρίς ιδιαίτερα φιλική ρύθμιση από πλευράς ΕΕΤΤ. Ο ΟΤΕ λόγω της θέσης του στον κλάδο δεν είναι αδιάφορος για τα σχέδια και τους στόχους της Κυβέρνησης σχετικά με την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας. Συναισθάνεται απόλυτα το μερίδιο της ευθύνης που φέρει. Στο μέτρο του δυνατού θα στηρίξει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Άλλωστε η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας συμπίπτει απόλυτα με τα συμφέροντα της επιχείρησης.


Για το τέλος του σημειώματος ορισμένα δεδομένα για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας μέσα απο τις πρωτοβουλίες που έλαβε η διοίκηση του ΟΤΕ.

- Η επίδοση που ανακοινώθηκε για τον Οκτώβριο του 2006 όπου η διείσδυση του ADSL στα ελληνικά νοικοκυριά ανήλθε στο 11%. Επιπλέον, εκτιμάται ότι στο τέλος του 2006 ο αριθμός των πελατών ADSL σε όλη την Ελλάδα έφθασε περίπου το μισό εκατομμύριο. Στο τέλος του 2004 υπήρχαν μόλις 43.000

-Μία πρόσφατη έρευνα - Global Broadband Statistics- της Point Topic καταδεικνύει ότι η Ελλάδα στο χρονικό διάστημα 3ο τρίμηνο 2005- 3ο τρίμηνο 2006 είχε- μακράν- τον υψηλότερο ποσοστιαίο ρυθμό ανάπτυξης ADSL συνδρομητών στον κόσμο. (για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.point-topic.com)

- Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών ΟΤΕ-ΟΤΕΝΕΤ-Multichoice Hellas (καλοκαίρι 2006) για την ανάπτυξη πιλοτικού προγράμματος IPTV , στόχος του οποίου δεν είναι άλλος από την δυνατότητα διάθεσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων της ψηφιακής πλατφόρμας NOVA μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων ADSL.

- Η απόφαση για το δωρεάν διπλασιασμό των ονομαστικών ταχυτήτων ADSL στους χρήστες , ενέργεια η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

1 σχόλιο:

apropos είπε...

Από πότε ένα κρατικό μονοπώλιο ενδιαφέρεται για την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας και τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης;
Ο τυρανόσαυρος ενδιαφέρεται για τη μακροημέρευση του είδους του με τους λιγότερους κραδασμούς.
Ο Δαρβίνος δεν έχει μπει για τα καλά στην Ελληνική οικονομία οπότε συνεχίζουμε να λέμε ιστορίες για καλοκάγαθους δράκους.
Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς στο ψηφιακό σκοτάδι ευτυχισμένοι ως άλλοι Γαλάτες για το μικρό μας χωριό.
Πού πέφτει η Λισσαβώνα ;;