13.1.07

Τα οικονομικά της ευτυχίας


Τα οικονομικά της ευτυχίας - Economics of happiness, κατά τους Αγγλοσάξωνες φίλους- αποτελούν το θέμα που πραγματεύεται το ΕνThesis στο τεύχος 36 της σειράς "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ειδικές Εκδόσεις - The Economist" που κυκλοφορεί το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2007.

Η επιλογή του θέματος -ευτυχής συγκυρία αλλά και καλό ερέθισμα το σχετικό ειδικό αφιέρωμα "Happiness and economics" του περιοδικού The Economist τον περασμένο Δεκέμβριο- ήταν μια πολύ καλή αφορμή και ευκαιρία για να "ελληνοποιηθεί" το ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στη οικονομία και την ευτυχία.

Τα σχετικά άρθρα των συνεργατών -μεταξύ αυτών και προσώπων που εμπλέκονται στη χάραξη και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής- έχουν αρχίσει να καταφθάνουν και το αφιέρωμα μέρα με τη μέρα αποκτά "κορμό" και φυσιογνωμία.

Κι αυτό γιατί δεν προσπαθήσαμε απλώς και μόνο να "ελληνοποιήσουμε" το ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού The Economist ή να μεταφέρουμε όσο καλύτερα γίνεται το σχετικό διάλογο μεταξύ πολιτικών και ακαδημαϊκών, οικονομολόγων και ψυχολόγων που έχει ανάψει για τα καλά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αλλά επιχειρήσαμε να κάνουμε ένα βήμα πιό πέρα απο την παράθεση των αντιμαχομένων απόψεων και ιδεών. Κυρίως, αυτό το βήμα το επιχειρήσαμε στο πεδίο της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω στις εφαρμόσιμες πολιτικές στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Με λίγα λόγια, το ζητούμενο δηλαδή η ευτυχία των ανθρώπων στη Δύση (εκεί όπου ανήκει και η Ελλάδα) καθώς και οι τεχνικές και οι μέθοδοι μέτρησης της αποτελούν ένα "πακέτο" που έχει άμεση σχέση τόσο με τις βασικές επιλογές της οικονομικής πολιτικής (δημοσιονομικής, φορολογικής κ.α) όσο και με τον τρόπο που η εφαρμογή της επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών (είτε ως φορολογουμένων και χρηστών των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος, είτε ως καταναλωτών προϊόντων και υπηρεσιών).

Ειδικότερα, η ευτυχία έχει άμεση σχέση τόσο με το διαθέσιμο κάθε φορά εύρος πιλογών για τη πλειονότητα των πολιτών (πεδίο που διαμορφώνει αποτελεσματικά μόνο μια καθαρή φιλελεύθερη οικονομική και πολιτική επιλογή) όσο και με το "ευ ζείν" (ποιότητα καθημερινής ζωής, αναβαθμισμένες ποιοτικά και ελέγξιμες ως προς το κόστος τους υπηρεσίες δημοσίων αγαθών, ασφάλεια, εκπαίδευση, περιβάλλον κ.α). Το αν το πετύχαμε θα φανεί στο ... χαρτί!!!

[Το κεντρικό αφιέρωμα του τεύχους 36/ Φεβρουάριος 2007 αφορά τον Εγκέφαλο και βασίζεται στο survey The Brain του περιοδικού Τhe Economist /Δεκέμβριος 2006 με πολλές και ενδιαφέρουσες συμμετοχές Ελλήνων ακαδημαϊκών και ειδικών ερευνητών. Επιπλέον, με αφορμή το άρθρο 16 και το σχετικό διάλογο που γίνεται στο τεύχος φιλοξενούνται άρθρα πανεπιστημιακών που έχουν βιώσει την εμπειρία των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην γείτονα Τουρκία].

Δεν υπάρχουν σχόλια: