11.3.10
Η Κοινωνία της Δικτύωσης
Το τεύχος Μαρτίου της σειράς Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ειδικές Εκδόσεις – The Economist -κυκλοφορεί τη Μεγάλη Τετάρτη 31 Μαρτίου μαζί με την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- είναι αφιερωμένο στην Κοινωνία της Δικτύωσης.
Συγκεκριμένα, στο τεύχος φιλοξενείται το ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού The Economist (Special Report on Social Networking), όπου περιγράφεται και αναλύεται με λεπτομέρεια η επίδραση των σύγχρονων εργαλείων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην επικοινωνία, την αγορά, την εργασία και τη διασκέδαση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ειδήμονες της επικοινωνίας και των new media, «αν, για παράδειγμα, το Facebook -το μεγαλύτερο δίκτυο του κόσμου- ήταν κράτος, τότε θα αποτελούσε το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου, πίσω από την Κίνα και την Ινδία». Κι αυτό γιατί αριθμεί πλέον περισσότερους από 400 εκατομμύρια χρήστες. Από κοντά ακολουθούν άλλα social networks όπως το MySpace (επικεντρωμένο στη μουσική και την ψυχαγωγία), το LinkedIn ( με εστιασμένο ενδιαφέρον στους επαγγελματίες της αγοράς), αλλά και το Twitter (μία υπηρεσία που επιτρέπει στα μέλη-χρήστες να στέλνουν σύντομα μηνύματα 140 χαρακτήρων, γνωστά ως “tweets”).
Μέσα από τις σελίδες του τεύχους υποστηρίζεται με θέρμη και επιμονή η άποψη ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι περισσότερο ακμαία, από όσο υποστηρίζουν οι επικριτές τους, και ότι οι τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν σημαντικά οφέλη για τις εταιρείες (ανεξαρτήτως μεγέθους) που θα τις υιοθετήσουν.
Στο τεύχος με κείμενά τους συμμετέχουν -μεταξύ άλλων- οι: Nίκος Δρανδάκης, Σύμβουλος Κοινωνικής Δικτύωσης και Διαχειριστής του nylon.gr, Θεόδωρος Καρούνος, ερευνητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γιάννης Μαστρογεωργίου, συντονιστής της ομάδας Διαδικτύου της υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αννας Διαμαντοπούλου, Αλέξανδρος Μελίδης μέλος της Ομάδας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Επιπλέον δημοσιεύονται εξαιρετικού ενδιαφέροντος έρευνες και μελέτες από το ΙΤΕ Κρήτης (Ινστιτούτο Πληροφορικής) και IΑΒ Hellas.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την αρχή μίας συναρπαστικής νέας εποχής παγκόσμιας διασύνδεσης, η οποία θα διαδώσει ιδέες και καινοτομίες σε όλες τις άκρες της υφηλίου, ταχύτερα από ποτέ.