21.10.11

Μεσόγειος: τα νέα δεδομένα

Την προσεχή Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, κυκλοφορεί μαζί με τον Economist και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το νέο ειδικό αφιέρωμα του FORUM ΑΓΟΡΑΙΔΕΩΝ που αφορά στις εξελίξεις στη Μεσόγειο.
Τι είναι η Μεσόγειος; Είναι χίλια πράγματα μαζί. Δεν είναι μόνο ένα τοπίο, αλλά αμέτρητα τοπία. Δεν είναι μία θάλασσα, αλλά διαδοχή θαλασσών. Δεν είναι πολιτισμός, αλλά πολιτισμοί που συσσωρεύονται ο ένας πάνω στον άλλο.
«Το ταξίδι στη Μεσόγειο είναι η ανακάλυψη του ρωμαϊκού κόσμου στο Λίβανο, της προϊστορίας στη Σαρδηνία, των ελληνικών πόλεων στη Σικελία, της αραβικής παρουσίας στην Ισπανία, του τουρκικού Ισλάμ στη Γιουγκοσλαβία. Είναι μία βουτιά στα βάθη των αιώνων, ως τα οικοδομήματα της μεγαλιθικής εποχής στη Μάλτα ή ως τις πυραμίδες της Αιγύπτου.» (F. Braudel, «Η Μεσόγειος: o χώρος και η ιστορία», σ. 9-10). Είναι μία συνάντηση με πράγματα πολύ παλιά, που είναι, όμως, ακόμη ζωντανά και συνυπάρχουν με το υπερμοντέρνο.
Κάπως έτσι διαμορφώνεται ο χάρτης της Νέας Μεσογείου. Με τη σύνθεση του παλιού και του
νέου. Μία περιοχή σε διαρκή αναστάτωση αναζητά νέα ταυτότητα, ανάμεσα στα κύματα της αλλαγής των καθεστώτων, τις νέες συμμαχίες και ισορροπίες ισχύος, το νέο ενεργειακό χάρτη.
Ποια είναι σήμερα η στρατηγική αξία της Μεσογείου για την Ευρώπη; Πώς επαναπροσδιορίζεται η ενεργειακή σύνδεση της Ευρώπης με το μαλακό της υπογάστριο;
Στην ειδική έκδοση του FORUM ΑΓΟΡΑΙΔΕΩΝ, εκπρόσωποι της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και του πολιτικού και επιχειρηματικούκόσμου από την ευρύτερη περιοχή απαντούν στα ερωτήματα και διαμορφώνουν το χάρτη της Νέας
Μεσογείου.