23.3.12

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

To νεο τεύχος του περιοδικού ΑΓΟΡΑ ΙΔΕΩΝ,  εστιάζει στο φλέγον ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ( κυκλοφόρησε μαζί με την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και την ένθετη έκδοση του Economist την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012).

Απο το editorial της έκδοσης: "Το κράτος σήμερα μοιάζει με έναν ακατάστατο ιδιοκτήτη που έχει συσσωρεύσει στο σπίτι του ένα σωρό αντικείμενα, τα οποία -αν και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ποτέ- αρνείται να αποχωριστεί, θεωρώντας ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα του φανούν χρήσιμα. Με όρους ψυχολογίας, θα μπορούσαμε να πούμε, δηλαδή, ότι το κράτος πάσχει από έναν ιδιότυπο ψυχαναγκαστικό θησαυρισμό. Εκεί, ωστόσο, που τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία του κράτους τού είναι ουσιαστικά αχρείαστα, στους ιδιώτες θα μπορούσαν να αποδειχτούν ένα πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης. Και όμως, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής δημόσιας περιουσίας παραμένει αναξιοποίητο, είτε επειδή ο ιδιοκτήτης της δεν διαθέτει την απαραίτητη στελέχωση για να την εκμεταλλευτεί, είτε πολύ απλά δεν έχει τη δημιουργικότητα και την προθυμία να το πράξει. Πάρτε για παράδειγμα τα ολυμπιακά ακίνητα, ή την έκταση του Ελληνικού.
Και αν υπήρχε η πολυτέλεια να συντηρείται αυτή η κατάσταση σε μία περίοδο «παχιών αγελάδων», η τελευταία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Με την οικονομία μας να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά, οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να συμβάλει στην ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης είναι πλέον ευπρόσδεκτη. Μία από τις σημαντικότερες λύσεις είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στην έκδοση που έχετε στα χέρια σας, μπορείτε να διαβάσετε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εκμετάλλευσή της, αλλά και για τα τεράστια οφέλη που κρύβονται από πίσω της.
Τα κείμενα της έκδοσης (πλην του άρθρου του κ. Καστρινάκη και της συνέντευξης του κ. Μητρόπουλου) στηρίζονται στις ομιλίες των κ. Στρατή Στρατήγη, Νίκου Καραμούζη, Παναγή Βουρλούμη και Στέφανου Μάνου που παρατέθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας», που οργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Kantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια (Πολεμικό Μουσείο, Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2012)".