21.4.12

Ο πλούτος της ελληνικής γης

Διαβάστε την ειδική έκδοση αγορά+, η οποία εστιάζει στις ευκαιρίες ανάπτυξης και απασχόλησης που προσφέρει η ελληνική περιφέρεια. Ολοένα και περισσότερα άτομα (κυρίως νέοι) στρέφουν το βλέμμα τους στην ύπαιθρο, αναζητώντας καλύτερες προοπτικές. Η έκδοση κυκλοφόρησε στις 26 Απριλίου μαζί με την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και την ένθετη έκδοση "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ειδικές Εκδόσεις - The Economist". 
Απο το editorial της έκδοσης: "Η γη είναι ίσως το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται η διοικητική μηχανή ενός κράτους, προκειμένου να παραγάγει πλούτο. Το πρώτο συμβαίνει όταν χτίζει μια «νέα οικονομία», το δεύτερο όταν ψάχνει την «επανεκκίνησή» της.
Δεν θα σας πω εγώ πού είμαστε τώρα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποτυπώνουν τα στοιχεία της έρευνας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πως ο μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας, με την περιβόητη αστυφιλία τις πρώτες τρεις δεκαετίες, από το ’50 μέχρι το ’80, δίνει τη θέση του σε μια αντίστροφη πορεία αυτή την εποχή.
Μέσα στο γενικότερο κλίμα ύφεσης και εγκατάλειψης, φαίνεται πως μεγάλο κομμάτι του κόσμου και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, διαμορφώνει ένα νέο πρότυπο ζωής, θέτοντας ως αιτούμενο μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Με απλά λόγια, επιστρέφει για να διαμορφώσει καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις σε μικρότερες κοινωνίες, με μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
Δεν γνωρίζω εάν αυτό συνδέεται με ένα γενικότερο εθνικό σχέδιο που έχει ως βασικό άξονα την ελληνική γεωργία. Σίγουρα, κάτι τέτοιο προϋποθέτει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη. Και αυτή είναι η λέξη-κλειδί. Ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιστροφή του κόσμου -και ιδιαιτέρως των νέων-, και τούμπαλιν η επιστροφή του κόσμου θα αποτελέσει τη βάση για να... ανακαταλάβουμε την ύπαιθρο.
Από τον... Ράιχενμπαχ μέχρι τις μεγάλες εταιρείες ερευνών έχει υπογραμμιστεί πως η γεωργία είναι ένας από τους αναδυόμενους αστέρες που έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Ας επιστρέψουμε στην ύπαιθρο και ας αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν... όπως είναι και η περίφημη έκφραση του Μάο."