21.4.12

Χρηματοοικονομική καινοτομία: Ποιος πληρώνει το λογαριασμό;

To τεύχος Απριλίου (τ. 98) της σειράς "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - THE ECONOMIST" κυκλοφόρησε την Πέμπτη, 26 Απριλίου μαζί με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και εστιάζει στα CDS, τα CDO, τα futures, τις HFT και άλλα "εξωτικά" προϊόντα και υπηρεσίες από το πεδίο της χρηματοοικονομικής καινοτομίας.
Η χρηματοοικονομική καινοτομία δέχεται σκληρή επίκριση στις ημέρες μας. Η επίκριση αυτή έχει επικεντρωθεί στην καινοτομία που απευθύνεται στις αγορές κεφαλαίου. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε πως ένα μεγάλο μέρος της καινοτομίας στρέφεται και σε άλλους τομείς, όπως οι συναλλαγές στη λιανική τραπεζική.
Εντούτοις, η συζήτηση -και το παρόν αφιέρωμα- επικεντρώνεται κυρίως στα προϊόντα και τις τεχνικές της χονδρικής τραπεζικής, τόσο επειδή στα μάτια της κοινής γνώμης φαίνονται λιγότερο χρήσιμα σε σύγκριση με τις καινοτομίες της λιανικής τραπεζικής, όσο και γιατί είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή στο ξέσπασμα της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Παρόλα αυτά, αντί να ρωτάμε αν οι καινοτομίες είναι κακές εν τη γενέσει τους, ένα χρησιμότερο ερώτημα θα ήταν εάν υπάρχει κάποια μεταβλητή που θα μπορούσε να τις καταστήσει επιζήμιες σε βάθος χρόνου. Η απάντηση είναι θετική. Και η μεταβλητή αυτή είναι ο άνθρωπος. Αλλωστε, όταν αναλαμβάνει τα ηνία η απληστία, υπονομεύονται όλες οι μορφές της χρηματοοικονομικής. Πέραν, όμως, του ανθρώπινου παράγοντα, το ειδικό αφιέρωμα αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά των χρηματοπιστωτικών καινοτομιών που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα σε βάθος χρόνου και αναλύει πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα.