29.5.12

Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση

To τεύχος Μαΐου (τ. 99) της σειράς "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - THE ECONOMIST" κυκλοφορεί την Πέμπτη, 31 Μαΐου μαζί με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και επικεντρώνεται στην τρίτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία βρίσκεται ήδη στα σκαριά.
Πιο συγκεκριμένα, το ειδικό αφιέρωμα που φιλοξενούμε αυτό το μήνα εστιάζει στις εξελίξεις στο μέτωπο της παραγωγικής διαδικασίας, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν ριζικά το πρόσωπο του βιομηχανικού κλάδου. Με την καθιέρωση τεχνολογιών, όπως οι 3D εκτυπωτές, η παραγωγή μπορεί να αρχίσει να εξατομικεύεται για να καλύψει τις προτιμήσεις κάθε πελάτη χωριστά, χωρίς το κόστος να γίνεται απαγορευτικό. Μία τέτοια εξέλιξη θα ανατρέψει τη σημασία της έννοιας των οικονομιών κλίμακας, η οποία στηρίζεται στη μαζική παραγωγή ενός τυποποιημένου προϊόντος για τη μείωση του κόστους.
Παράλληλα, ο συμβατικός εξοπλισμός παραγωγής καθίσταται ολοένα και πιο έξυπνος και ευέλικτος, ενώ τα εργοστάσια γίνονται πολύ πιο αποδοτικά, χάρη σε αυτοματοποιημένες μηχανές που μπορούν να εναλλάσσουν μόνες τους τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, αλλά και χάρη σε εξελιγμένα ρομπότ.
Καθώς φθίνει ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται άμεσα στην παραγωγική διαδικασία, το κόστος της εργασίας ως ποσοστό του συνολικού κόστους παραγωγής θα ακολουθήσει αντίστοιχη πορεία, κάτι που θα ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να επιστρέψουν ένα μέρος των εργασιών τους πίσω στις ανεπτυγμένες χώρες. Αλλαγές παρατηρούνται, επίσης, και στα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων. Τα εξαρτήματα από ανθρακονήματα, για παράδειγμα, αντικαθιστούν το χάλυβα και το αλουμίνιο ως πρώτη ύλη σε μία σειρά αγαθών, από mountain bikes μέχρι αεροσκάφη.
Επίσης, στην ενότητα «Ελληνική Αποψη» μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πώς οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της βιομηχανίας, αλλά και για τις ροές θέσεων εργασίας του βιομηχανικού τομέα από τις αναπτυσσόμενες στις ανεπτυγμένες οικονομίες.