Η τεχνολογική υπεραξία που προσφέρει η πολυδιάστατη καινοτομική εξέλιξη δείχνει να έχει ως εφαρμογή πλέον και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ενσωμάτωση ασύρματων επεξεργαστών έχει ήδη ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρόληψη μιας σειράς παθήσεων, μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της άμεσης διακομιδής του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Παράλληλα εταιρίες δοκιμάζουν πιλοτικά σε εργαζόμενους την εμφύτευση ενός υποδερμικού τσιπ, που θα λειτουργεί ως «κλειδί» για την είσοδό τους σε χώρους υψηλής ασφαλείας. Η τεχνολογία των RFID (Radio Frequency Identification) η οποία επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση προσώπων, αποτελεί την σύγχρονη εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.
Το πολυδιάστατο αυτό θέμα θίγει –μεταξύ άλλων - o Kenneth Cukier (Technology Correspondent του περιοδικού «Τhe Economist») στο τεύχος 43 του περιοδικού The Economist –Ειδικές Εκδόσεις της εφημερίδας «Η Καθημερινή».
Η προοπτική ενσωμάτωσης μικρών επεξεργαστών στον άνθρωπο καθιστώντας αυτόν ένα μέσο εκπομπής δεδομένων (Data), αποτελεί ένα σημείο τριβής σχετικά με τα όρια της τεχνολογικής εξέλιξης. Η ανάλυση του συγκεκριμένου ζητήματος μπορεί να προσλάβει ιατρικές, κοινωνιολογικές, πολιτισμικές, νομικές, θεολογικές αλλά και επιχειρηματικές διαστάσεις. Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα υπογραμμίζετε πως η αθέμιτη χρήση της τεχνολογίας, θα συντελέσει στη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και προσωπικών ελευθεριών.
Από την άλλη πλευρά η ιατρική πρόληψη, η αμεσότερη αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και η μείωση του κόστους, η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση λαθών κλοπών και πλαστογραφιών στις επιχειρήσεις αναδεικνύουν την προστιθέμενη αξία της τεχνολογικής αυτής επανάστασης. Η μεγιστοποίηση της ασφάλειας της ανθρώπινης υγείας και η αποτελεσματικότερη λειτουργία των εταιριών είναι τα πρώτα εμφανή πλεονεκτήματα.
Το ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα εγείρει ένα ευρύ δημόσιο διάλογο, στον οποίο η πολύπλευρη προσέγγιση του, αναμένεται να είναι ενδιαφέρουσα. Για κάποιους απαιτείται η συγκράτηση των τεχνολογιών προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι όποιες δυσμενείς τους επιδράσεις ενώ για κάποιους άλλους ο τρόπος αντιμετώπισης της προστασίας της ιδιωτικής ζωής θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Στο ίδιο τεύχος φιλοξενούνται οι απόψεις της ακαδημαϊκής και πολιτικής ζωής, που αναμένεται να προσεγγίσουν από διαφορετική οπτική γωνία το θέμα αυτό.
7.9.07
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου