25.7.12

Η επέλαση των ρομπότ


To τεύχος Ιουλίου (τ.101) της σειράς "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - THE ECONOMIST" κυκλοφορεί την Πέμπτη, 26 Ιουλίου μαζί με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και εστιάζει στις εξελίξεις στο πεδίο της τεχνολογίας και της καινοτομίας. 
Πολλά παιδιά ονειρεύονται να γίνουν αστροναύτες όταν μεγαλώσουν. Ένας «λευκός ιππότης» θα μπορέσει να εκπληρώσει το όνειρό τους. Αναφερόμαστε, ασφαλώς, στο White Knight Two, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος που μεταφέρει ένα μικρότερο διαστημικό σκάφος (το SpaceShipTwo) σε μεγάλο υψόμετρο. Από εκεί, το τελευταίο αποκολλάται από το μητρικό σκάφος και τίθεται σε τροχιά.
Αν μάλιστα σας περισσεύουν 200.000 δολάρια, μπορείτε να είστε από τους λίγους «εκλεκτούς» που θα ενταχθούν σε μία από τις λίστες επιβατών του SpaceShipTwo και θα εκπληρώσουν έτσι έναν από τους στόχους που είχαν θέσει όταν ήταν παιδιά -να γίνουν αστροναύτες. Και επειδή το πιθανότερο είναι να μην σας περισσεύει αυτό το αστρονομικό ποσό, μπορείτε να κάνετε λίγη υπομονή. Οπως θα διαβάσετε σε σχετικό άρθρο του περιοδικού μας, ο Burt Rutan, ένας από τους πρωτοπόρους στο πεδίο των ιδιωτικών διαστημικών πτήσεων προβλέπει πως το κόστος του «διαστημικού τουρισμού» θα μειωθεί σημαντικά και έτσι περισσότερος κόσμος θα αποκτήσει την οικονομική δυνατότητα να τεθεί σε τροχιά. Υπομονή λίγα χρονάκια, λοιπόν!
Στο ειδικό αφιέρωμα του Ιουλίου θα διαβάσετε για ακόμη περισσότερες συναρπαστικές τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις. Στο πεδίο της ρομποτικής, τα στρατιωτικά ρομπότ προελαύνουν στο πεδίο της μάχης, εγείροντας δύσκολα ηθικά διλήμματα. Ένα νέο «έξυπνο» σύστημα άρδευσης που βασίζεται στη λεπτομερή χαρτογράφηση μπορεί να εξοικονομήσει νερό, να μειώσει το κόστος και τη χρήση λιπάσματος στις καλλιέργειες.
Αναφορικά με την τεχνική υποστήριξη των πελατών, το “unsourcing” -η στήριξη δηλαδή στη βοήθεια εθελοντών χρηστών του διαδικτύου- απειλεί να εκτοπίσει το κυρίαρχο μοντέλο του outsourcing. Όπως πάντα, η ιατρική μάς προσφέρει νέες, χρήσιμες ανακαλύψεις. Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή του μοντέλου “open source” στο σχεδιασμό των ιατρικών συσκευών μπορεί να αυξήσει την ασφάλεια και να «δώσει φτερά» στην καινοτομία. Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, παρουσιάζονται οι νέες δυνατότητες και το οικολογικό πρόσωπο των αποτεφρωτήρων που χρησιμοποιούν τα σκουπίδια ως καύσιμο, για να παράγουν ηλεκτρισμό και θέρμανση.
Σε αυτήν την έκδοση, επίσης, σας παρουσιάζουμε με υπερηφάνεια μία κοινή πρωτοβουλία του www.kathimerini.gr, της Μετρόπολις Εκδοτική και της TopCreations. Ο λόγος για το m.app, μία εφαρμογή για tablets και smartphones που συνιστά τον πρώτο video οδηγό για την Αθήνα, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες της πόλης -και όχι μόνο- να δουν, να κατανοήσουν και να προσεγγίσουν μια σειρά προτάσεων σχετικά με υπηρεσίες, προϊόντα, χώρους, διασκέδαση, ψυχαγωγία και ενημέρωση. Κατεβάστε το και εσείς!