23.10.12

Η πτήση του δράκου

To τεύχος 104 της σειράς "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - THE ECONOMIST" κυκλοφορεί την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου μαζί με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και εστιάζει στην κινεζική οικονομία. 
Σήμερα η οικονομική ισχύς της Κίνας έχει αυξηθεί τόσο πολύ, που η ανάπτυξη ίσως να υποχωρήσει από την κορυφή της ατζέντας της. Πράγματι, σε ορισμένα στρώματα της κοινωνίας υπάρχει εντεινόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, όπως αυτές εκφράζονται με την εξάντληση των φυσικών πόρων, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.
Η Κίνα αντιμετωπίζει μεν προβλήματα, αλλά αυτά είναι διαχειρίσιμα. Προφανώς, δεν υπάρχει υπερεπένδυση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πολλές φορές δεν πραγματοποιούνταν ασύνετες επενδύσεις. Ωστόσο, το κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι καλά εξοπλισμένο, για να ξεπεράσει τις όποιες απώλειες. Ισως να μην είναι αποδοτικό ως προς την κατανομή των κεφαλαίων, όμως είναι αρκετά σταθερό.
Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι οικονομολόγοι πίστευαν ότι η Κίνα εξαρτώνταν σημαντικά από τις εξαγωγές. Παρόλα αυτά, η οικονομία της συνέχισε να αναπτύσσεται, ακόμη και όταν συρρικνώθηκε το πλεόνασμα εμπορικών συναλλαγών, και το εμπόριο άρχισε να επιβαρύνει τη μεγέθυνσή της αντί να την ενισχύει.
Οπως και να έχει, η Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς που η Δύση θα μπορεί να δει μόνο «με τα κιάλια». Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το 2015 ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα κινείται με 7%, όπως μας ενημερώνει ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Du Qiwen. Ο δράκος θα συνεχίσει την πτήση του.